Advent… színek, napok

Az apukám – aki Svédországban lakik – azt szokta mondani, hogy a svédeknél az advent sokkal nagyobb ünnep, mint a karácsony. Mindig furcsán nézek, hogy miért gondolják, hogy az egy külön ünnep? Közben rájöttem, hogy valószínűleg nem gondolják ezt, egyszerűen csak annyira kimaxolják a várakozási időt, hogy már-már külön ünnepnek tűnik. Tanulhatunk tőlük, hogy már a várakozás is bearanyozza a hétköznapokat.

De mi is az advent?

Az advent szó az adventus Domini latin kifejezésből származik, ami annyit jelent, hogy az Úr jövetele – „úrjövet”. Éppen ezért a karácsonyt előzi meg, egyfajta várakozási idő. A középkorban még böjti idő volt ez is, mint húsvét előtt a nagyböjt, a liturgikus színek meg is őrizték ezt, és katolikus templomokban adventben ma is lilában miséznek, és lila terítők díszítik az oltárokat. Ezért vannak az adventi koszorún is lila gyertyák, jobban mondva három lila és egy rózsaszín.

Na de melyik a rózsaszín? Sok helyen láttam már, hogy az adventi koszorú utolsó gyertyája más színű, de valójában a rózsaszín a harmadik gyertya. A rózsaszín ugyanis az öröm színe, és advent harmadik vasárnapja az örömvasárnap (a mise bevonulási éneke így kezdődik: „Örvendjetek” – latinul Gaudete, ezért nevezték ezt régen latinosan gaudete vasárnapnak, vagyis az öröm vasárnapjának). Ettől kezdve már tényleg közel a karácsony, és az alaphangulatot a liturgiában, és reményeink szerint családjainkban is az öröm jellemzi.

Az az adventi koszorú, amit mi megálmodtunk, már eleve az öröm hangulatát sugározza, hiszen uralkodó színe a pasztell rózsaszín, vagy rózsaarany, és az egész világos színeivel is meleg hangulatot áraszt. Nem sokára itt is közzé tesszük a videót, amin az elkészítést követhetitek.

És hány napos az advent?

Ez is egy érdekes kérdés, hisz a kereskedelemben kapható összes adventi naptár 24 részből áll, így rögtön rávághatnánk, hogy 24 nap: dec.1-24-ig. Igenám, de az adventi idő advent első vasárnapjától szentestéig tart, tehát a hossza attól függ, hogy karácsony milyen napra esik. Ha karácsony (dec. 25.) vasárnapra esik, akkor a leghosszabb az advent, mert ilyenkor november 27-én van az első vasárnap, tehát 28 napos ez az időszak. Ha pedig hétfőre, akkor a legrövidebb az advent, hisz a negyedik vasárnap egybeesik szentestével, ilyenkor 22 napos az advent, és dec. 3-án kezdődik. Idén elég hosszú adventünk lesz – 27 nap, hiszen november 28-ra esik advent első vasárnapja.

Ezért érdemes magadnak csinálni adventi naptárt

Én mindig bosszankodom, hogy minden adventi naptár 24 napos, és ha valami készt veszek, gyakran bindzsizni kell hozzá valami kiegészítést. Épp ezért, ha csak tehetem, magam csinálok adventi naptárt. Nálunk sok a gyerek, ezért szeretem a zsákos verziót, mert abból akkorát varrok, vagy hajtogatok, amekkora csak szükséges. Idén a TÓTÁGAS Kreatív csapatával ötletelve egy olyan naptárt találtunk ki, ami advent végeztével is kinnmaradhat a falon, hisz szép karácsonyi motívum van rajta. Elég a karácsonyfával együtt „eltüntetni”, vagy csak tavasszal.

A saját példányomra nagyon előrelátóan 28 gombot varrtam, aztán advent hosszától függően néhány üresen marad. Ennek a naptárnak a készítése igazi feltöltődés, bekuckózhatsz egy kényelmes fotelbe, és nyugodtan csinosítgathatod a mintát. A naptár megvarrásához részletes leírást is készítettünk.

Ráadásul a webshopban összeállítottunk hozzá egy egységcsomagot, amiben minden hozzávaló bennevan. Úgyhogy, ha esetleg te is ihletet kaptál, ne habozz!

Megosztás:

Facebook
Email
Twitter
Pinterest

Kapcsolódó bejegyzések

Malom játék textilből

Alkalmanként, csak úgy, csináltunk csajos napokat a lánykámmal. Moziztunk, csavarogtunk a városban, finomakat ettünk és közben jókat dumcsiztunk. Ezek laza napok voltak, semmi komoly. Könnyed,

Tulipán szál filcből

Az elmúlt hétvégén a lányom meccsére utaztunk. Kicsit izgultunk, hogy vajon feszélyezi-e, hogy a szülei ott ülnek a lelátón, de bevallása szerint nem. Talán még

Báránykáim

Te is szeretsz minden ünnepre, évszakra készíteni valami cukiságot, ami az otthondat díszíti? Én mindenképpen. Jó érzés, hogy kicsit felfrissül körülöttem a tér, feltölt és

Kokárda filcből

Az ünnep lehet kicsit más. Mázlisták vagyunk, mert a mi falunkban kicsiknek-nagyoknak szívhezszóló a 48-as forradalom ünnepe. Mázlisták vagyunk, mert minden évben Kassai Lajos lovasíjász