fbpx

Melyik ló a legélesebb?

Hát persze, hogy az olló! 🙂

Bizonyára a Te otthonodban is számtalan fajtájú, méretű olló megtalálható. Most a szabóollót mutatom be neked és adok pár tippet, hogy a kiválasztásakor mire érdemes figyelni.

Szabóolló

Honnan tudod, hogy szabóollót vagy univerzális ollót fogsz-e a kezedben?

Az első és legszembetűnőbb tulajdonság, hogy a szabóolló alsó pengéje felfekszik az asztal síkjára és ezzel bizonyos szöget zár be a fogantyú. Ez azért fontos, mert a helyes vágási technika az olló csúsztatása a felületen és ezzel történő egyidejű vágás. Ahhoz, hogy ez lehetséges legyen, szükséges, hogy az olló beavatkozás nélkül ebben a helyzetben maradjon, hogy a szabás alkalmával energiát takarítsunk meg. Ha keveset szabsz, akkor ez nem tűnik fontosnak, de ha nehéz kelméket kell vágni és mindezt hosszú-hosszú ideig, akkor minden mozdulat, energia felértékelődik, mert megterheli a csuklót, a  könyököt és a vállat. Ugye milyen jól ki van találva?

Az univerzális ollónál nincs ekkora szög a penge és a nyél között. Az alsó pengére állítva eldől, míg a szabóolló állva marad. Kevesebb szabás és könnyebb kelmék vágására viszont teljesen alkalmas az univerzális olló.

A következő látványos eltérés, a pengék formája. Míg az univerzális ollók pengéjének szélessége közel teljes hosszukban egyformák, úgy a szabóollók pengéi a forgási ponttól fokozatosan keskenyednek a hegyek felé.

Az univerzális ollók elsősorban papír és különféle csomagolóanyagok vágására szolgál. Ezek az anyagok viszonylag merevek,van tartásuk.

A szabóollóval viszont a nehéz anyagok mellett könnyű kelméket, rugalmas, nyúlós, esetenként csúszós anyagokat is szükséges vágni, ezért lett kialakítva a penge csúcsa kúposra. Ez teszi lehetővé az apróbb részletek pontos kivágását különféle instabil anyagok esetében is.

Univerzális olló

A szabóollók alsó fogantyúja úgy van tervezve, hogy az összes ujjad beleférjen (kivéve a hüvelykujjat 🙂 ). Ez fontos a helyes fogáshoz. Egyetlen ujj sem maradhat ki, mert ez biztosítja, hogy az ollót stabilan és kényelmesen meg lehessen tartani.

Még pár szempontot, ami segít felismerni a jó szabóollót.

Nehéz! Súlya van. Ez fontos, mert ez teszi stabillá, miközben az asztal felszínén csúsztatjuk a vágás alkalmával. Ha jó technikával szabunk, akkor meg sem érezzük a súlyát, hanem inkább segítségünkre van a pontos szabásnál.

A szabóollón mindig van egy csavar, amivel meg lehet húzni a pengéket. Az univerzális ollónak is lehet rögzítő csavarja, de a szabó ollónak mindig van.

A klasszikus szabóollók általában 27 cm hosszúak, de a 24cm és a  21 cm-es is kellemes vágást ad. A méret az egész ollóra vonatkozik és a penge hossza megközelítőleg egyforma a fogantyúval.

Új olló vásárlása esetén előfordulhat, hogy egy kevés olaj jelenik meg a pengéken. Nem szabad megijedni, ezt száraz anyagdarabbal töröljük le, vágjunk vele párat egy szöveten, hogy meggyőződjünk róla, hogy már nem keni össze a textilt és használhatjuk is.

 

Egy fontos tanács!

Az olló, amivel a textilt szabod, sose használd papír vagy egyéb dolgok vágására. Így meghosszabbítod az élettartamát, a pengék épségét.

Bízom benne, hogy sikerült hasznos információkat adni a szabóollóról és a jövőben könnyen felismerhető lesz. Egy jó szabóolló kiváló segítség a pontos, precíz munkában.

Megosztás:

Facebook
Email
Twitter
Pinterest

Kapcsolódó bejegyzések

Melyik ló a legélesebb?

Hát persze, hogy az olló! 🙂 Bizonyára a Te otthonodban is számtalan fajtájú, méretű olló megtalálható. Most a szabóollót mutatom be neked és adok pár tippet,

Zsugorka :-) Te próbáltad már?

Ha te is úgy vagy vele, hogy szeretsz személyes, saját készítésű ajándékot adni, akkor most egy olyan ötletet hoztam, amiben a gyerekek is aktívan, alkotóan részt

A recept működik :-)

Láttad már a tökéletesen horgolt mandala receptjét? Nagyon szuper leírás vezeti végig a készítőjét lépésről-lépésre a horgolás menetén. Pár kedves vásárlónk elküldte a kész alkotását, amikből

Nekem ez nem megy…

Nekem ez úgysem sikerül…  Neked is volt már ilyen gondolatod? Naná, hogy! Pedig az alkotás, teremtés utáni vágy mindenkiben benne van! Benned is! Egyik barátnőm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.