Melyik ló a legélesebb?

Hát persze, hogy az olló! 🙂

Bizonyára a Te otthonodban is számtalan fajtájú, méretű olló megtalálható. Most a szabóollót mutatom be neked és adok pár tippet, hogy a kiválasztásakor mire érdemes figyelni.

Szabóolló

Honnan tudod, hogy szabóollót vagy univerzális ollót fogsz-e a kezedben?

Az első és legszembetűnőbb tulajdonság, hogy a szabóolló alsó pengéje felfekszik az asztal síkjára és ezzel bizonyos szöget zár be a fogantyú. Ez azért fontos, mert a helyes vágási technika az olló csúsztatása a felületen és ezzel történő egyidejű vágás. Ahhoz, hogy ez lehetséges legyen, szükséges, hogy az olló beavatkozás nélkül ebben a helyzetben maradjon, hogy a szabás alkalmával energiát takarítsunk meg. Ha keveset szabsz, akkor ez nem tűnik fontosnak, de ha nehéz kelméket kell vágni és mindezt hosszú-hosszú ideig, akkor minden mozdulat, energia felértékelődik, mert megterheli a csuklót, a  könyököt és a vállat. Ugye milyen jól ki van találva?

Az univerzális ollónál nincs ekkora szög a penge és a nyél között. Az alsó pengére állítva eldől, míg a szabóolló állva marad. Kevesebb szabás és könnyebb kelmék vágására viszont teljesen alkalmas az univerzális olló.

A következő látványos eltérés, a pengék formája. Míg az univerzális ollók pengéjének szélessége közel teljes hosszukban egyformák, úgy a szabóollók pengéi a forgási ponttól fokozatosan keskenyednek a hegyek felé.

Az univerzális ollók elsősorban papír és különféle csomagolóanyagok vágására szolgál. Ezek az anyagok viszonylag merevek,van tartásuk.

A szabóollóval viszont a nehéz anyagok mellett könnyű kelméket, rugalmas, nyúlós, esetenként csúszós anyagokat is szükséges vágni, ezért lett kialakítva a penge csúcsa kúposra. Ez teszi lehetővé az apróbb részletek pontos kivágását különféle instabil anyagok esetében is.

Univerzális olló

A szabóollók alsó fogantyúja úgy van tervezve, hogy az összes ujjad beleférjen (kivéve a hüvelykujjat 🙂 ). Ez fontos a helyes fogáshoz. Egyetlen ujj sem maradhat ki, mert ez biztosítja, hogy az ollót stabilan és kényelmesen meg lehessen tartani.

Még pár szempontot, ami segít felismerni a jó szabóollót.

Nehéz! Súlya van. Ez fontos, mert ez teszi stabillá, miközben az asztal felszínén csúsztatjuk a vágás alkalmával. Ha jó technikával szabunk, akkor meg sem érezzük a súlyát, hanem inkább segítségünkre van a pontos szabásnál.

A szabóollón mindig van egy csavar, amivel meg lehet húzni a pengéket. Az univerzális ollónak is lehet rögzítő csavarja, de a szabó ollónak mindig van.

A klasszikus szabóollók általában 27 cm hosszúak, de a 24cm és a  21 cm-es is kellemes vágást ad. A méret az egész ollóra vonatkozik és a penge hossza megközelítőleg egyforma a fogantyúval.

Új olló vásárlása esetén előfordulhat, hogy egy kevés olaj jelenik meg a pengéken. Nem szabad megijedni, ezt száraz anyagdarabbal töröljük le, vágjunk vele párat egy szöveten, hogy meggyőződjünk róla, hogy már nem keni össze a textilt és használhatjuk is.

 

Egy fontos tanács!

Az olló, amivel a textilt szabod, sose használd papír vagy egyéb dolgok vágására. Így meghosszabbítod az élettartamát, a pengék épségét.

Bízom benne, hogy sikerült hasznos információkat adni a szabóollóról és a jövőben könnyen felismerhető lesz. Egy jó szabóolló kiváló segítség a pontos, precíz munkában.

Megosztás:

Facebook
Email
Twitter
Pinterest

Kapcsolódó bejegyzések

Malom játék textilből

Alkalmanként, csak úgy, csináltunk csajos napokat a lánykámmal. Moziztunk, csavarogtunk a városban, finomakat ettünk és közben jókat dumcsiztunk. Ezek laza napok voltak, semmi komoly. Könnyed,

Tulipán szál filcből

Az elmúlt hétvégén a lányom meccsére utaztunk. Kicsit izgultunk, hogy vajon feszélyezi-e, hogy a szülei ott ülnek a lelátón, de bevallása szerint nem. Talán még

Báránykáim

Te is szeretsz minden ünnepre, évszakra készíteni valami cukiságot, ami az otthondat díszíti? Én mindenképpen. Jó érzés, hogy kicsit felfrissül körülöttem a tér, feltölt és

Kokárda filcből

Az ünnep lehet kicsit más. Mázlisták vagyunk, mert a mi falunkban kicsiknek-nagyoknak szívhezszóló a 48-as forradalom ünnepe. Mázlisták vagyunk, mert minden évben Kassai Lajos lovasíjász